9 Σεπ 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ, ΔΕ ΡΩΤΗΣΑΝ, ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!


Η ακαδημαϊκή χρονιά με το ζόρι πρόλαβε να ξεκινήσει, αλλά η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν έχασε από ότι φαίνεται ούτε λεπτό! Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα προεδρικά διατάγματα του σχεδίου Αθηνά και άλλα πολλά αντιλαϊκά μέτρα που περνάγανε στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο, έρχεται μία ακόμη κίνηση-ματ να προστεθεί στο παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη της γενιάς μας, τη διάλυση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν  χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τις λεγόμενες συμβάσεις ΙΔΑΧ  ( Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ), δείχνοντας για μία ακόμη φορά την αδιαφορία των κυβερνώντων για τη λειτουργία των σχολών μας. Η οποία σε πολλές περιπτώσεις μάλλον θα κρίνεται και ολοκληρωτικά αδύνατη. Πολλά μαθήματα και εργαστήρια που μέχρι τώρα ήταν στα προγράμματα σπουδών τώρα θα σταματήσουν ακόμη και να υπάρχουν, εφόσον δε θα υπάρχει ούτε άνθρωπος να τα διδάξει!  Η υποχρηματοδότηση θα αδυνατίσει περαιτέρω τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να καλύπτουν σίτιση-στέγαση-συγγράματα και μαζί όλες τις απαραίτητες ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες. Με λίγα λόγια η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι πλέον προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η κατάσταση δε φαίνεται να κινείται σε διαφορετικά πλαίσια. Τα προεδρικά διατάγματα του σχεδίου Αθηνά που αλλάζουν πλήρως το ΠαΠει έχουν περάσει από το ΣΤΕ και έχουν ανακοινωθεί, χωρίς φυσικά να ερωτηθεί κανείς. Πλέον στη σχολή μας υπάρχουν τρεις σχολές, με την κάθε μία να χωρίζεται σε τμήματα. Η νέα διάταξη είναι η εξής :
ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ            
TMHMA ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ / TMHMA ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ          
TMHMA ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / TMHMA ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / TMHMA ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ      
TMHMA ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ / TMHMA ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ / TMHMA ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ / TMHMA ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αναρωτιέται κανείς, εφόσον δεν πειράζεται κάποιο από τα τμήματα ποιο είναι το άμεσο ( αρνητικό ή θετικό ) αντίκτυπο στις σπουδές μας. Η απορία αυτή, χιλιάδων φοιτητών δεν έχει απαντηθεί με κανένα τρόπο από καθηγητές, πρυτάνεις και υπουργείο παιδείας. Αυτό δε γίνεται φυσικά διότι σε πρώτη φάση κανείς δε θέλει να παραδεχτεί την υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των πτυχίων μας.
Εμείς από τη μεριά μας απευθυνόμενοι σε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτές τις αποφάσεις, ρωτάμε :
-Το πτυχίο που μέχρι τώρα έπαιρναν οι φοιτητές, ο καθένας από το τμήματα ξεχωριστά πλέον θα γίνει ενιαίο για κάθε σχολή;
-Η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου πλέον θα γίνεται με δεδομένο την κάλυψη αναγκών ΤΡΙΩΝ σχολών ή όπως κανονικά θα έπρεπε να γίνεται, δηλαδή ΕΝΝΕΑ;
-Οι φοιτητές που ήδη σπουδάζουν, με το πτυχίο να αλλάζει μορφή τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν τελικά; Γιατί προφανώς ακόμη και στην ίδια σχολή να βρίσκονται πλέον, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ανά τμήμα διαφέρουν. Όπως για παράδειγμα οι υποψήφιοι των ψηφιακών συστημάτων και της πληροφορικής, με τους πρώτους να έχουν καθηγητική επάρκεια και τους δεύτερους όχι. Φανταζόμαστε ( καλοπροαίρετα ) πως μάλλον οι ψηφιακάριοι θα τη χάσουν, μιας και στις μέρες μας σπάνια δίνεται από την κυβέρνηση έτσι απλά ένα εργατικό δικαίωμα-κατάκτηση, πόσο μάλλον έτσι απλά!
Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές ερωτήσεις που θέλουμε να απευθύνουμε στον Πρύτανη του ΠαΠει, τους Προέδρους των τμημάτων και το Συμβούλιο Διοίκησης ( Να το καλωσορίσουμε κιόλας ! ) . Αδυνατούμε να το κάνουμε όμως γιατί δεν ξέρουμε πλέον καν ποιοι και που είναι όλοι αυτοί μιας και όλοι τους είναι εκλεγμένοι με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με το φοιτητικό σύλλογο να μην ενημερώνεται για τίποτα. Εφαρμόζουν δηλαδή στην πράξη το νόμο – Διαμαντοπούλου, πετώντας τους φοιτητές από τις Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων και κάθε είδους απόφαση που αφορά τις σπουδές και το μέλλον τους!! Μάλιστα τώρα ετοιμάζονται να διεξάγουν κοσμητορικές εκλογές, με τον ίδιο τρόπο, εφαρμόζοντας και τις τελευταίες επιταγές του υπουργείου Παιδείας . Την ώρα που ο φοιτητικός μας σύλλογος έχει πάρει ξεκάθαρη τοποθέτηση καταδίκης όλων αυτών των νόμων με επίσημες αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Δεν περιμέναμε βέβαια να τους νοιάξει, καθώς είναι εναρμονισμένοι πλήρως στην αντιδημοκρατική και αυταρχική κατρακύλα του αστικού κράτους. Μέσα και έξω από τις σχολές, ακόμη και η δήθεν αστική δημοκρατία είναι πλέον ανέκδοτο.
Η μόρφωση συνολικά μάλλον της νεολαίας, όπως φαίνεται, δεν είναι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα πλέον ανεκτή. Οι πολυεθνικές και τα τσιράκια τους, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν να δημιουργήσουν στρατούς νέων εργαζόμενων, πλήρως διαμορφωμένων στις ανάγκες τους. Με το κεφάλι σκυφτό και το ηθικό στο χώμα, μαθημένους στην εντατικοποίηση και απαλλαγμένους από κάθε είδους ανάγκη για κοινωνικοποίηση και συγκρότηση κριτικής σκέψης. Χωρίς καμία συλλογική αναπαράσταση και εμπειρία από αγώνες και πάλη για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Λέξεις όπως «απεργία», «διαδήλωση» και «διαμαρτυρία» είναι και θα είναι πλέον απαγορευμένες, παρέα φυσικά με κάθε έννοια εργατικού δικαίου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Περασμένα, ξεχασμένα που λένε, ή αλλιώς απαραίτητες θυσίες στο βωμό της κρίσης και της λεγόμενης «ανάπτυξης».  Ανάπτυξη των 300 ευρώ το μήνα χωρίς ασφάλιση και ένσημα, της ανεργίας στο 50% στη νεολαία, των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, του κλεισίματος της ΕΡΤ, των χουντικών επιστρατεύσεων και φυσικά της καταστολής κάθε μορφής αντίδρασης είτε στο δρόμο, είτε με όπλο τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Στο στόχαστρο της ''μεταρρυθμιστικής'' τους πολιτικής μπήκε και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ας δούμε, όμως, τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, που έρχεται να φέρει μια πραγματική τομή στο Λύκειο, όπως το γνωρίζαμε. Βασικός πυλώνας για την εφαρμογή του αποτελεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η συνεπακόλουθη διαθεσιμότητα-απόλυση. Η κυβέρνηση δε δίστασε επίσης να  καταργήσει περισσότερες από 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και και να βάλει λουκέτο σε όλα τα ΕΠΑΣ (102 σχολεία πανελλαδικά), ρίχνοντας, επί της ουσίας, χιλιάδες μαθητές στα νύχια των ιδιωτικών ΙΕΚ. Το Γενικό Λύκειο που σκαρφίστηκαν περιλαμβάνει αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και συγχρόνως "εμπλουτίζεται" με πολλαπλές-εξαντλητικές εξετάσεις. Στο τεχνικό, πάλι, εισάγονται οι λεγόμενες μαθητείες, δηλαδή η απλήρωτη ή χαμηλά αμειβόμενη εργασία των μαθητών, ενώ προβλέπεται αλλαγή των προγραμμάτων κάθε έξι χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών. Και όλα αυτά, φυσικά, βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της ΕΕ. Ο κύριος σκοπός όλων των παραπάνω είναι η ένταση των ταξικών φραγμών και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς η κατάργηση των ειδικοτήτων ωθεί τους μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ ενώ οι συνεχείς εξετάσεις αφενος είναι "βούτυρο στο ψωμί" της παραπαιδείας και αφετέρου αποκλείουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών απο την ανώτατη εκπαίδευση. Μία ακόμα επιδίωξη των κυβερνώντων είναι η στήριξη των επιχειρηματιών με τις προαναφερθέντες μαθητείες αλλά και η εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Συνολικότερη στόχευση είναι ένα σχολείο φτηνότερο που δε θα προσφέρει γνώση αλλά καταρτιση, με πειθήνιους και εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς και μια νεολαία που θα γνωρίζει μόνο τα βασικά, ευέλικτη,  επανακαταρτίσιμη σε ένα κυνήγι πρόσοντων και δεξιοτήτων χωρίς τελειωμό, έρμαιο στα χέρια του κάθε εργοδότη.
Οι καθηγητές, όμως, προχώρησαν από την πρώτη στιγμή στην αντεπίθεση. Από τη Δευτέρα 16/9 βρίσκονται με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων σε απεργία διαρκείας. Τα μεγαλειώδη ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία μέχρι τώρα, που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν και αυτό το 90%, είναι ντυμένα με την οργή, τις προσδοκίες, την ανάσα και την ελπίδα όλων των εκπαιδευτικών. Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Στην ίδια λογική κινούνται και οι ΙΔΑΧ με τους εργαζόμενους να έχουν αποφασίσει απεργία και αποκλεισμό της λειτουργίας των σχολών, για τις επόμενες δύο βδομάδες, σε μια σειρά από ιδρύματα.
Εμείς δε θα σταθούμε απλά αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα. Θεωρούμε πως σα φοιτητές είμαστε θέλουμε δε θέλουμε οργανικό κομμάτι του. Θα συναντηθούμε απεργιακά κι αγωνιστικά με όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που  κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αποφασιστικού, ανυποχώρητου αγώνα, του ξεσηκωμού και της απεργίας διάρκειας. Η πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι πάλη ολόκληρης της κοινωνίας!  Είναι χρέος της γενιάς μας, τώρα που βλέπει το μέλλον της να μαυρίζει, να αντισταθεί και να ανατρέψει την κοινωνική λαίλαπα που έχουν φέρει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ και κεφάλαιο.

·         ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/9, 10.30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΜΕ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

·         ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/9 13:00 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου