15 Οκτ 2013

Δημόσια και δωρεάν παιδεία… σα να λέμε ”Success Story”

Η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Πασοκ, πιστή στο δρόμο της «ανάπτυξης» συνεχίζει με τα μέτρα, τα μνημόνια και τις λίγο πολύ γνωστές πολιτικές. Αυτές που τονώνουν και καλά την οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση, με επενδύσεις και μεγάλα πλάνα. Ετοιμάζει μάλιστα, παρέα με τα επιτελεία της πολυαγαπημένης Ε.Ε και του γνωστού σε όλους Δ.Ν.Τ νέο πακέτο μέσα στο χειμώνα. Η εκπαίδευση, ανεξαρτήτως βαθμίδας, πρόσφατα ξεκίνησε να περνά κάτω από τον οδοστρωτήρα του Σοκ και Δέος. Τσάκισμα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, ολομέτωπη επίθεση, κομμένη και ραμμένη στα σχέδια των αγορών.
Απολύσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων, νέο λύκειο, συγχωνεύσεις σχολείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το ρεπερτόριο είναι πολυποίκιλο. Ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου σιγά σιγά εφαρμόζεται στην πράξη. Τα Συμβούλια Διοίκησης λειτουργούν κανονικά και με το νόμο, ανοίγοντας το δρόμο σε πολυεθνικές και ιδιώτες να αλωνίζουν στις σχολές. Να αγοράζουν έδρες, να διοργανώνουν σεμινάρια επί πληρωμή με πιστωτικές μονάδες, να προσλαμβάνουν εργολαβικούς υπαλλήλους με συμβάσεις εργασίας της ξεφτίλας και να τσιμπάνε πρακτικάριους. Άλλες φορές απλήρωτοι, άλλες κουτσοπληρωμένοι βγάζουν χωρίς ασφάλιση και ένσημα τη δουλειά που θα έβγαζε ένας μόνιμος εργαζόμενος, με πολύ μικρότερο κόστος άρα και πολύ μεγαλύτερο κέρδος.
Οι χρηματοδοτήσεις βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την κοινωνική κατάσταση. Ούτε λεφτά για θέρμανση δε θα έχουνε σε λίγο οι σχολές. Πόσο μάλλον για συγγράματα, εστίες και λέσχες σίτισης. Αυτά θα κοπούν ή θα προστεθούν στη λίστα με τα είδη πολυτελείας. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, φυσικά, πρωτοπόρο στη λαμογιά και την απληστία δεν έχει εδώ και χρόνια φοιτητική εστία. Ποιος νοιάζεται μωρέ για τα παιδιά που έρχονται από την επαρχία και αναγκάζονται να πληρώνουν νοίκι…Όσα μπορούν φυσικά, οι υπόλοιποι σπίτια τους. Άλλωστε είναι ξεκάθαρος πλέον ο στόχος. Η παιδεία δεν είναι δικαίωμα, είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς. Οι υπόλοιποι δεν έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν, όπως δεν έχουν και άλλα παρόμοια «αυτονόητα». Στην υγεία και την περίθαλψη, στην εργασία ( 50% ανεργία στη νεολαία λένε οι φήμες…). Να μην κουβεντιάσουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα που κάποτε κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Αυτά είναι κουρελόχαρτα τώρα, ασήμαντα μπροστά στη μνημονιακή ομαλότητα, αυτή που αποκαλούνε «συνταγματικό τόξο» τώρα, είναι της μόδας.
Πάλι στο ΠαΠει η διοίκηση υποταγμένη πλήρως στις επιταγές των αστικών επιτελείων, όπως πάντα, επιλέγει την ίδια αυταρχική κατρακύλα. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το φοιτητικό σύλλογο και αποφασίζει ότι το «σχέδιο Αθηνά» πρέπει να περάσει άμεσα, να γίνουμε 4 σχολές, χωρίς καμία διευκρίνιση για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τα πτυχία. Προφανώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα, αφού προέχει το επιχειρηματικό συμφέρον των εφοπλιστικών και λοιπών εταιριών. Προέχει να γίνουμε εργαζόμενοι ελαστικοί, να μη σκαμπάζουμε πολλά και να μη ζητάμε και πολλά. Να σκύβουμε το κεφάλι και να λέμε και ευχαριστώ που στο μνημονιακό μεσαίωνα έχουμε μια δουλίτσα με 300 ευρώ και δεν είμαστε στο δρόμο. Εξειδικευμένη εργασία, ο καθένας μία βιδούλα που να στρίβει, καμία εποπτεία στη δουλειά και την παραγωγή που στο κάτω κάτω γίνεται από τους εργαζόμενους και όχι τα αφεντικά που καρπώνονται όλα τα κέρδη και «ξεχνάνε» να πληρώσουν τις ατελείωτες ώρες εργασίας κάτω από συνήθως άθλιες συνθήκες.
Στο ίδιο μοτίβο απολύουν μια σειρά από διοικητικούς υπαλλήλους σε διάφορα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ αδυνατούν να λειτουργήσουν. Οι εργαζόμενοι που πετιούνται έξω είναι μια ακόμη θυσία για να πληρωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που έχουμε στους δανειστές. Είναι μία ακόμα κίνηση-ΜΑΤ για να ελαφρύνουμε το δημόσιο τομέα που είναι υπερδιογκωμένος. Όπως όλες οι άλλες που φαίνεται πως πετυχαίνουν απόλυτα, για παράδειγμα η αστειότητα που λέγεται Δημόσια Τηλεόραση ( ή αλλιώς ΔΤ ) και δεν την παρακολουθούν ούτε οι ίδιοι που την έκλεισαν. Οι εργαζόμενοι όμως στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δε φαίνεται να ξεγελιούνται έτσι απλά. Κάνουν Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικά απεργούν και αγωνίζονται. Δίνουν μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους που κάνουν καταλήψεις κοινό αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δίνουν μάθημα στις κυβερνήσεις και την οικονομική ολιγαρχία, μάθημα ελέγχου και διαχείρισης του πλούτου που υπάρχει και παράγεται. Δίνουν παράδειγμα πως μπορούμε πολύ καλύτερα με τα δικά μας όργανα και την πραγματική δημοκρατία «των κάτω» να λειτουργήσουμε όχι μόνο μια σχολή, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, την παραγωγή, την υγεία και την εκπαίδευση. Όλα με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των αγορών.
Είναι ώριμες οι συνθήκες αυτή η πολιτική να πάρει πόδι από τις ζωές μας. Η συγκυβέρνηση νομίζει πως με τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών θα εξηλεωθεί στα μάτια του κόσμου. Θα φανεί εγγυητής της ομαλότητας και της δημοκρατίας. Αυτής που η ίδια κουτσουρεύει, με το ακροδεξιό και αυταρχικό παραλήρημα. Τα δύο άκρα που λένε, είναι στην πραγματικότητα από τη μία τα  μνημόνια και ο φασισμός και από την άλλη όποιος επιλέγει να αντισταθεί και να αγωνιστεί. Αυτό φάνηκε και στις Σκουριές Χαλκιδικής, που μια σειρά κατοίκων διώκεται με τον ίδιο νόμο που μαζεύτηκαν τα στελέχη της Χ.Α. Διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι δύο! Οι μεν δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, οι δε προσπαθούν να μην αφήσουν το Μπόμπολα και την El Dorado Gold να καταστρέψει τα δάση της Χαλκιδικής και όλα τα χωριά που σφύζουν τόσα χρόνια από φυσική ομορφιά και ζωή. Είναι αστείοι, όταν νομίζουν πως θα τρομοκρατηθούμε με αυτόν τον τρόπο. 
Ο αγώνας για μόρφωση, δουλειά και δημοκρατικές ελευθερίες είναι δίκαιος και για αυτό θα συνεχιστεί. Μέχρι να ανατραπεί η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής. Έχουμε άλλα σχέδια για το μέλλον και τις ζωές μας. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χρέη τους . Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στο όνομα της κρίσης φορτώνει τους λαούς με μέτρα λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής. Αυτοί είναι που έθρεψαν το φασισμό. Του έδωσαν την ευκαιρία να αναπτυχθεί στο καμμένο έδαφος της ανεργίας, της πείνας και της απελπισίας. Τον όπλισαν εφόσον πολεμούν κάθε ώρα και στιγμή τη μόρφωση, τον ορθολογισμό και τον πολιτισμό και προωθούν το σκοταδισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Οι ίδιοι ξεφτίλισαν τη «δημοκρατία» τους χτυπώντας στο ψαχνό και καλύπτοντας τόσα χρόνια τους εγκληματίες και τους μπράβους της Χ.Α που χτυπούσαν αβέρτα μετανάστες εργαζόμενους και οποιονδήποτε άλλον φαινόταν «διαφορετικός» για τα δικά τους πρότυπα του μίσους.


Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα μας, συλλογικά και μαχητικά!                            
Δε θα πειράξει κανένας την παιδεία και κανένα δημόσιο αγαθό.
Θα βάλουμε τέλος στα σχέδιά τους, θα τους ανατρέψουμε και θα επιβάλλουμε το δικό μας δρόμο. Χωρίς μνημόνια, τρόικες και φασίστες να τρομοκρατούν.
Θα επιβάλλουμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας, τη γνώση και την επιστήμη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού και όχι των πολυεθνικών.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ’40 ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22/10, 13:00 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου