12 Φεβ 2014

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΕΙ

Την ώρα που οι φοιτητές του Παπει παλεύουν μέσα στη σάπια καθημερινότητα της κρίσης να αντέξουν την εντατικοποίηση της εξεταστικής το συμβούλιο διοίκησης ( με πρόεδρο καθηγήτρια Αμερικάνικου Πανεπιστημίου(!) )  δε χάνει την ευκαιρία να υλοποιήσει όλες τις πτυχές των νόμων Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου καθώς και του σχεδίου Αθηνά που ως τώρα δεν έχει καταφέρει. Συνεδριάζει το πρωινό της Πέμπτης για πρώτη φορά στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, αφού τόσο καιρό κρύβεται σε γραφεία και μυστικές συνεδριάσεις. Ακριβώς γιατί είναι Συμβούλιο που δρα πλήρως απονομιμοποιημένο τόσο μέσα στο φοιτητικό σύλλογο όσο και στο σύνολο της κοινωνίας, παρά το μπλοκάρισμα της ψήφισής του απο το φοιτητικό κίνημα. Συμβούλιο που αποτελεί ένα απο τα κύρια μέσα που θα μετατρέψει ολοκληρωτικά το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, για αυτό έχει και την κατάλληλη σύνθεση (μέλη εφοπλιστές και διευθυντές μεγαλοεταιριών).

          Το συμβούλιο διοίκησης είναι η κίνηση ματ με την οποία η διοίκηση των πανεπιστημίων περνάει απο τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές στα χέρα εντολοδόχων του Υπουργείου. Το όργανο αυτό λαμβάνει τις αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα αφορά το πανεπιστήμιο, δηλαδή απο τη χάραξη της στρατηγικής έως την κατανομή πόρων, και θα έχει την εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας του ιδρύματος. Ασκεί εξουσία στο χώρο του πανεπιστημίου χωρίς να ελέγχεται από κανέναν με αποτέλεσμα τα δημοκρατικά όργανα των φοιτητών και ο Σύλλογός τους να είναι πλέον διακοσμητικά.

            Το νέο όργανο που προτείνει ο νόμος (όπως και οι υπόλοιπες πτυχές του) δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και είναι μεγάλης σημασίας για όλους τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου. Τον αγώνα ενάντια στο νόμο, λοιπόν, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας! Καθηγητές, λέκτορες, ΕΙΔΑΧ, τεχνικό προσωπικό κλπ έχουν δείξει σαφή σημάδια αντίρρησης στο νόμο, αφού απειλεί τους μισθούς τους και φέρνει την εφεδρεία και απολύσεις. Είναι ανάγκη λοιπόν να ενοποιηθούμε με αυτά τα κομμάτια, σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία συλλογικών φορέων και οργάνων, για να γίνει παραδεκτό στην κοινωνία, πως ο νόμος δεν έχει τη νομιμοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

          Επιπλέον με το ν.4009 τα συμβούλια διοίκησης έρχονται να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στα πανεπιστήμια. Ο ν.4009 δημιουργεί/εξειδικευει/επαναφέρει μια σειρά απο στοιχεία, διατάξεις και πλευρές δημιουργώντας το ασφυκτικό καθεστώς προώθησης του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ακόμα, μια σειρά από μέτρα εφαρμογής τα παραπέμπει στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος και στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε σχολής, στον καταστατικό χάρτη της λειτουργίας του. Λειτουργίες και εργαλεία τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα και θα έρθουν άμεσα να πλήξουν τις σχολές μας. Τα πανεπιστήμια πλέον συνδέονται με συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου στα πλαίσια όσων επιβάλλουν οι επιταγές της ΕΕ αλλά και ο νόμος Διαμαντοπούλου. Εταιρίες έρχοναι “να νοικιάσουν” έδρες, εργαστήρια και υποδομές σχολών με αποτέλεσμα να έχουν το δικάιωμα να καθορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών και την κατεύθυνση της έρευνας προς όφελός τους!

           Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός έρχεται σύμφωνος με την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) η οποία προτείνει:  να μπουν δίδακτρα και στους προπτυχιακούς φοιτητές, την αναβάθμιση και μετατροπή των ΙΕΚ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και την “προσπάθεια για αλλαγή του Συντάγματος όπου αυτό εμποδίζει τις απαιτούμενες αλλαγές” ( κατάργηση δηλαδή του άρθρου 16 ). Προτείνει επίσης την μετατροπή των σχέσεων εργασίας στο εσωτερικό των πανεπιστημίων σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και την ύπαρξη φοιτητικών δανείων τα οποία θα αποπληρώνονται είτε με κρατήσεις απο τον μισθό ( αυτόν των 400 ευρώ ) σαν εργαζόμενοι, είτε μέσω «προσφοράς τους στην ερευνητική-εκπαιδευτική διαδικασία» μιας και κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά των διοικητικών υπαλλήλων που απολύονται (βιβλιοθήκες, γραμματείες, εργαστήρια κλπ).

          Έτσι, στο κυνήγι για την εύρεση πόρων στα ιδρύματα (μιας και ο προϋπολογισμός μειώνεται κάθε χρόνο) ξεπουλιέται η περιουσία τους, επιβάλλονται δίδακτρα, διαλύεται πλήρως η φοιτητική μέριμνα καθώς το πανεπιστήμιο λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικό-οικονομικούς όρους εσόδων-εξόδων όπου ό,τι δεν παρέχει κέρδος εξαφανίζεται ενώ ό,τι εναρμονίζεται με τις πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου προωθείται.

          Ακόμα, εισάγονται νέα προγράμματα σπουδών που επιχειρούν να εντείνουν πλήρως τους ταξικούς φραγμούς. Με την δημιουργία 2 κύκλων σπουδών (3+2 χρόνια) όπου στον δεύτερο έχει εξασφαλιστεί η επιβολή διδάκτρων ενώ υπάρχει συζήτηση για δίδακτρα και για τον πρώτο. Τα νέα αυτά προγράμματα σπουδών, σε συνδυασμό με το νέο λύκειο και τις συνεχείς εξετάσεις (άρα και τα συνεχή φροντιστήρια) έρχονται να δημιουργήσουν πολλές και διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων.

Πρέπει να παλέψουμε μέσα από ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές μας συνελεύσεις για να μπλοκάρουμε παντού και με κάθε τρόπο τη διαδικασία των εκλογών των ΣΔ, ματαιώνοντας έτσι κάθε σχέδιο της κυβέρνησης! Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στους νόμο-έκτρωμα που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας και όχι στις ανάγκες του κεφαλαίου και των αγορών.

·         ΚΑΝΕΝΑΣ MANAGER ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
·         ΕΡΕΥΝΑ, ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
·         ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΕΙ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΟΥΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
·         ΑΜΕΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 3.30 μ.μ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου